Reisverslag van onze rondreis door Noord-India

Dag 1 - Vertrek uit Amsterdam 7051 km

Programma:
Vandaag vertrek je naar Delhi, waar je rond middernacht aankomt en je door de reisbegeleider wordt opgewacht.

Beleving:
Vanaf Schiphol Airport via London Heathrow vertrokken naar India met heel veel verwachtingen, wat is er waar van de verhalen die we hadden gehoord en gelezen over het smerige en drukke India, hoe erg is de smog, hoe is het met de armoede, hoe gaan we deThar-woestijn ervaren, maar ook wat voor fraaie paleizen, tempels en forten zullen we bezoeken, is de Taj Mahal nu echt zo indrukwekkend, hoe kleurrijk is de bevolking nu werkelijk, hoe zullen we de rituelen op de ghats aan de Ganges in Varanasi beleven, hoe druk en lawaaierig is het verkeer in metropool Delhi, en hoe leeft men in de dorpjes op het platteland.
Wat we echter bij de start van deze reis ook nog niet wisten was dat we nog een aantal keren naar India zouden afreizen. U begrijpt het al: Incredible India is ons meer dan uitstekend bevallen.

Dag 2 - Delhi, vrije dag

Programma:
De eerste dag in India kun je vrij besteden in de hoofdstad, waar de dynastieën uit het verleden hun sporen in monumentale bouwwerken hebben nagelaten.
De hoofdstad van India heeft veel monumenten uit de tijd van de vorsten van het islamitische Mogolrijk. Bouwwerken uit verschillende periodes zijn onder meer het Rode Fort, de Jama Mashid (de grootste moskee van India) en het graf van keizer Humayun.
Het moskeeëncomplex van Qutab Minar, met de imposante toren uit de 13e eeuw, spreekt zeer tot de verbeelding. Verder kun je tempels van de verschillende godsdiensten bezoeken. Zo is er een grote tempel van de sikhs, een Bahai-tempel en natuurlijk veel hindoetempels, waarvan de in 1938 gebouwde Lakshmi Narayan-tempel de interessantste is.
In het oude hart van Delhi (Chandni Chowk en omgeving) kom je in het levendige straatleven van de stad terecht. De bezienswaardigheden kunnen individueel (per taxi of riksja) bezocht worden, maar ook een georganiseerde stadsrondrit behoort tot de mogelijkheden. De reisbegeleiding zal je hierover informeren.

Beleving:
Het bezoek aan de eerste tempel in India was heel verrassend, de Lotus Tempel ofwel Baha'i House of Worship is namelijk een modern futoristisch gebouw, niet iets wat men verwacht te zien in Delhi. Wel zagen we rond het tempelcomplex voor het eerst de schitterende sari's en dat was in feite de eerste kennismaking met voor ons gevoel het échte India.
Het Qutab Minar complex bezochten we op het einde van de dag waardoor de lage zon voor een extra dimensie zorgde. Zeer indrukwekkend.
In de avond konden we een deel van een gebedsdienst meemaken in de Gurdwara Sahib Sikh tempel. Iedereen zit in kleermakershouding op de grond en luistert naar de gebeden, de mannen met de typerende Sikh-tulband op. Hierna nog even rond de schitterend in marmer aangelegde vijver gelopen als afsluiting van de eerste volle dag in India.

Dag 3 – Delhi - Shekhawati (Mahansar) ca 230 km

Programma:
Vanuit Delhi reis je door naar het fort Mahansar in de landstreek Shekhawati.
Onderweg rijd je door de halfwoestijn van Rajasthan met hier en daar dorpjes waar je vrouwen in hun kleurige sari’s water kunt zien halen bij de put.
In de omgeving zijn mooi beschilderde ‘haveli’s’ (oude koopmanshuizen).
Fort Mahansar is een paleisje uit de vorige eeuw dat nog altijd door de thakur (de landeigenaar) en zijn vrouw wordt bewoond.
Je bent te gast bij deze vriendelijke mensen die enige kamers omgebouwd hebben tot gastenverblijven. Het is een unieke ervaring hier te overnachten.
In het nabij gelegen dorpje zijn schitterende muurschilderingen te zien. Dergelijke muurschilderingen zijn kenmerkend voor de streek Shekhawati.

Beleving:
's Morgens vroeg met de bus op weg naar het onbekende, het reisavontuur gaat beginnen, op naar het droge platteland van India, Shekawati.
Even buiten Delhi een stop bij een enorm groot bronzen Shiva beeld en daarna hebben we ons gemengd in het Indiase verkeer langs dorpjes met winkeltjes en marktkramen langs de weg.
In Jhunjhunu een bezoek gebracht aan de Rani Sati Jain tempel, een schitterend in vrolijke kleuren gedecoreerd gebouw met mooie binnenplaats.
Vervolgens naar ons super-hotel in Mahansar, het Narayan Niwas Castle, een oud fort. Onze kamer bleek op de top van de vestingstoren te zijn zodat we via de kantelen en verschillende trappen nog even moesten klimmen. Geen enkel probleem mee gehad, de kamer was fraai ingericht met o.a. oude zwart-wit foto's van de oorspronkelijke eigenaren, de sultans. Bovendien hadden we een geweldig uitzicht over het plaatsje en de woestijn.
Na het diner nog even het dorp ingelopen en onder andere een haveli met schitterende plafonds en kroonluchters bezocht.

Dag 4 – Shekhawati – Bikaner ca 230 km

Programma:
‘s Morgens word je gewekt door het geroep van de pauwen in de paleistuinen.
Na het ontbijt reis je door het Shekhawati-gebied en bezoek je nog enkele andere forten en ‘haveli’s’, alle voorzien van fraaie muurschilderingen. Shekhawati is zeer de moeite waard. Er komen maar weinig toeristen, de muurschilderingen zijn heel bijzonder en de sfeer in het gebied is plezierig.
Na de lunch rijd je naar Bikaner. Deze stad was vroeger een belangrijk handelscentrum op de karavaanroutes.
Belangrijkste bezienswaardigheden zijn het immense Junagarhfort met vele paleizen en tempels binnen zijn muren, de 14eeeuwse tempels die gewijd zijn aan het Jaïnisme (een verlossingsleer die tegelijk met het boeddhisme is ontstaan), en de levendige bazaars in de oude stad rondom Kota Gate.

Beleving:
Geheel volgens de programmabeschrijving werden we, wel wat vroeg, gewekt door de pauwen en dus nog even tijd om vanaf onze toren te genieten van het ochtendgloren in een Indiase woestijn.
Na het ontbijt een aantal haveli's bezocht. Het hele dorp is feitelijk één groot openluchtmuseum met overal de fraaie haveli's. Helaas zijn vele in slechte staat en worden niet of nauwelijks onderhouden zodat de kleurige schilderingen hun glans beginnen te verliezen, maar verschillende haveli's worden nog bewoond en kunnen van begane grond tot bovenste slaapkamer worden bezichtigd.
Iets buiten Mahansar is een grote en mooie begraafplaats van overleden haveli-eigenaren in Ramgarth.

Na aankomst in Bikaner het immense Junagarh fort bezichtigd, heel veel marmer met heel veel mozaik, de voorgevel van het fort is bijzonder fraai en indrukwekkend, mede door de oude kanonnen.
Vervolgens nog de bekende Karnimate-rattentempel in Deshnok aangedaan met inderdaad loslopende ratten. De eerlijkheid gebied te zeggen dat wij daar niet naar binnen zijn gegaan, we vonden het niet echt aanlokkelijk om op blote voeten tussen die beesten door te lopen. Bovendien bleek dat alleen westerlingen blootvoets moesten, de Indiërs zelf gingen veelal op slippers.
's Avonds onder het genot van een hapje en een drankje genoten van traditionele Indische muziek, verzorgd door een lokaal muziekgroepje.

Dag 5 – Bikaner – Jaisalmer 333 km

Programma:
‘s Morgens brengt de bus je dwars door de Thar-woestijn naar het westen waarna je aankomt in Jaisalmer, de ‘Gouden Stad’.
Jaisalmer lag vroeger net als Bikaner op de kamelenroute van India naar Centraal-Azië. Nog steeds zijn kamelen alom aanwezig in het straatbeeld. Tegenwoordig is Jaisalmer een kleine, vredige woestijnstad met een bijzondere, bijna middeleeuws aandoende atmosfeer.
De op een heuvel gelegen stad is omgeven door een enorme stadswal die bij zonsondergang een gouden kleur aanneemt.

Beleving:
Vandaag een lange reis verder de Thar-woestijn in richting Jaisalmer met op de enige verbindingsweg veel vrachtverkeer. Een leuke belevenis was de stop op een zgn. truckerplaats waar behalve gerust, ook hard gesleuteld wordt aan de fraai beschilderde trucks. Truckers blijken bijzonder trots te zijn op hun trucks en vinden het geweldig om met hun truck op de foto te worden genomen.
Onderweg nog even moeten stoppen voor een bandenwissel onder dreiging van onweer en zelfs een regenboog erd zichtbaar. Vooraf hadden we andere beelden van een woestijndag in gedachte.
We dachten op een verlaten stuk weg stil te staan maar het duurde niet lang voordat er mensen vanuit het niets op ons af kwamen, zoals al snel bleek, om wat geld te vragen.
's Avonds tijdens een diner op een dakterras kunnen genieten van het uitzicht op het fraai verlichte fort van Jaisalmer.

Dag 6 – Jaisalmer, vrije dag

Programma:
Een volle, vrij te besteden dag. Binnen de stadswal liggen het oude paleis en enkele zeer fraaie Jain-tempels met prachtig steenhouwwerk uit de 12e eeuw.
Vanaf het fort heb je een schitterend uitzicht op Jaisalmer en de omliggende woestijn.
Uit de bloeitijd van Jaisalmer stammen de haveli’s, de bijzonder fraai gedecoreerde huizen van de kooplieden. Het hout en het zandsteen waaruit deze gebouwen zijn opgetrokken, zijn onvoorstelbaar fijn bewerkt.
Feitelijk is ieder huis in Jaisalmer min of meer op deze wijze gedecoreerd. Tot de mooiste exemplaren behoren de Nathmal ki Haveli en de Patwon ki Haveli.
De sfeervolle straatjes en steegjes geven je het gevoel ver terug in de tijd te zijn.
De trotse Rajasthaanse mannen en vrouwen zien er vaak zeer kleurig uit en maken het straatbeeld nog aantrekkelijker.
Het is mogelijk om vanuit Jaisalmer een facultatieve kamelensafari van een halve dag te maken. De reisbegeleiding zal je informeren over de mogelijkheden.

Beleving:
De dag begonnen met een ontbijt op het balkonterras van een restaurantje op het centrale dorpsplein met al meteen schitterend uitzicht op de fraaie gebouwen, de loslopende heilige koeien, riksja's en ander streetlife.
Daarna heerlijk ontspannen een prachtige Jain-tempel bezocht en geslenterd door het centrum van de stad met zijn vele steegjes met fraai gekleurde gevels richting het Gadsisar Lake met een leuk tempeltje in het water.
In de middag met jeeps de woestijn ingereden naar de startplaats van een kamelensafari. Op het einde daarvan werden we onthaald op prachtige traditionele muziek en zang door vader en zoon, een sfeervolle afsluiting van een mooie dag.

Dag 7 – Jaisalmer – Jodhpur 308 km

Programma:
Je reist ‘s morgens met de bus verder naar Jodhpur. De tocht voert door het desolate woestijnlandschap van Rajasthan.
Jodhpur ligt aan de rand van de Thar-woestijn en werd in 1485 gesticht. Deze ommuurde oude stad heeft een netwerk van kleine straatjes met een bijzonder exotische sfeer, mede veroorzaakt door de bevolking die bijzonder fraai gekleed gaat.
Brahmanen ontdekten eeuwen geleden dat de kleur blauw insecten afweerde, waarna de gehele stad in een pastelblauwe kleur werd overgeschilderd, een fantastisch gezicht! Jodhpur wordt dan ook de ‘blauwe stad’ genoemd.

Beleving:
Vandaag een ietwat regenachtige dag maar ook dat heeft zijn bekoring, alles ziet er ineens anders uit, minder stof en ook minder warm. Na in de middag in Jodhpur te zijn aangekomen opnieuw te voet het centrum bekeken. Jodhpur is een vrij grote stad en daarom heeft het ook een druk centrum waarin de mensen zeer kleurrijk zijn gekleed. De huizen in het centrum zijn veelal blauw gekleurd, heel apart.
Rond het centrale plein is een prachtige groentenmarkt met ook heel veel loslopende koeien wat wel eens problemen oplevert omdat sommige koeien veronderstellen altijd voorrang te hebben, maar OK, ze zijn niet voor niets heilig verklaard.

Dag 8 – Jodhpur, vrije dag

Programma:
Vandaag kun je op eigen gelegenheid de stad verkennen.
Je kunt een bezoek brengen aan het Meherangarh-fort, een prachtig Rajput-fort met een zeer interessant museum.
In de namiddag is het leuk om rond te wandelen door de kleurrijke marktstraatjes van de stad. Jodhpur is minder toeristisch dan de andere steden op deze reis en de binnenstad is nog zeer authentiek.
Je kunt ook een facultatieve excursie per jeep in de Thar-woestijn maken. Op deze tocht kom je door dorpjes van de halfnomadische Bishnoi. Het is indrukwekkend om te zien hoe deze mensen met een minimum aan middelen een bestaan hebben weten op te bouwen in dit onherbergzame, afgelegen gebied.
De bevolking leeft hier zeer traditioneel en is nog zeer duidelijk in ‘kasten’ (sociale groepen) ingedeeld. Het kastenstelsel is een strak hiërarchisch systeem waarin de hogere kasten worden gezien als ritueel zuiver terwijl de lagere kasten als ritueel onzuiver worden beschouwd.
In deze streek is de kledij vaak traditioneel; dit is aan de tulband van de mannen en de rok van de vrouwen dikwijls te zien. Je ontmoet in dit gebied Hindoes die hun religie op een strenge manier belijden. In hun geloofsbeleving komen soms nog oude Vedische riten voor (het Vedische geloof is de voorloper van het hindoeïsme).

Beleving:
In de ochtend hebben we een Bishoi-dorpje even buiten Jodhpur bezocht met onder meer een mooie authentieke weverij maar ook een heus opiumfabriekje.
In de middag hebben we een zeer uitgebreid bezoek gebracht aan het op een heuvel gelegen Mehrangarh Fort.
Dit is werkelijk zeer imposant en indrukwekkend door de enorm hoge vestingsmuren en toegangspoorten en de geweldige ligging.
Bovenop het fort staan tientallen kanonnen nog opgesteld en vanaf daar heeft men een geweldig uitzicht over de gehele stad waarbij de vele blauwe gevels een prachtig decor vormen.
Is de buitenkant al fraai, de binnenzijde van het fort doet daar niet voor onder, prachtige marmeren zalen met glas in lood ramen en de gevels op de binnenplaatsen zijn bijzonder fraai gedecoreerd met mozaikwerk.
Ik ben er nog steeds niet uit welk gebouw ik indrukwekkender vond, de Taj Mahal of dit Mehrangarh Fort.
De dag hebben we besloten met een heerlijk diner in de tuin van het eveneens fraaie Umaid Bhawan Palace opgediend door lakeien waardoor ik me even Sultan Gerard I voelde.

Dag 9 – Jodhpur – Udaipur 266 km

Programma:
Vandaag staat een lange dag op het programma.
Op weg naar Udaipur bezoek je de Jain-tempels van Ranakpur, gelegen in een mooie groene vallei. Het enorme tempelcomplex bezit prachtige uit steen gehouwen decoraties, een lust voor het oog. Van de 1444 pilaren die deze tempel telt zijn er geen twee gelijk! Het Jaïnisme is een godsdienst die tegelijk met het boeddhisme in het noordoosten van India is ontstaan (ca. 400 v. Chr.).
Na dit bezoek reis je, het Aravalli-gebergte doorstekend, verder naar het zuiden en bereik je Udaipur.

Beleving:
Na ruim een week heel veel zand, stof en droogte te hebben meegemaakt was het een welkome afwisseling om weer eens groen, water en heuvels te zien langskomen.
In Ranakpur, niet ver van Udaipur, hebben we even een stop gemaakt bij de mooi in de heuvels gelegen Adinath Jain tempel met allemaal verschillend gedecoreerde marmeren pilaren en prachtige plafonds. De aanwezige apen in deze open tempel hadden de perfecte schutkleur.
Laat in de middag bereikten we Udaipur en konden we nog net op tijd vanaf het dakterras genieten van de zonsondergang waarbij de zon weerspiegeld werd in het Pichola-meer.

Dag 10 – Udaipur, vrije dag

Programma:
Udaipur is voor velen zonder meer de leukste stad van Rajasthan. Het oude deel van Udaipur is heel kleurrijk met z’n nauwe straatjes, vele markten en druk straatleven.
Aan de oever van het Pichola-meer ligt het City Palace, het grootste paleizencomplex van India. Tijdens een rondgang door het paleis loop je door de vele met glaswerk en siertegels gedecoreerde vertrekken.
Vlakbij het paleis ligt de 17eeeuwse Jagdish-tempel met fraaie, uit steen gehouwen versieringen; de tempel is gewijd aan Vishnu, een van de hoofdgoden van het hindoeïsme.
Verder kun je een boottocht over het Pichola-meer maken of langs de oevers wandelen. Daar bevinden zich vele bad en wasplaatsen waar het altijd een drukte van belang is. Op het Jag Niwas-eiland bevindt zich het Lake Palace. Dit in 1754 gebouwde paleis is thans een luxueus hotel. Het is leuk om ‘s avonds in deze koloniaal aandoende omgeving te dineren.
Tegen zonsondergang heeft de stad iets sprookjesachtigs, en het is geen wonder dat er over Udaipur zoveel romantische legendes bestaan.

Beleving:
's Morgens ontbeten op ons dakterras, helaas was tijdens ons bezoek de waterstand erg laag en lag het Lake Palace vrijwel geheel droog. Vervolgens het City-palace bezichtigd, een enorm uitgebreid complex aan de oever van het Pichola-meer met opnieuw heel veel prachtige zalen met veel mozaik in vele soorten en heel opvallend veel spiegels. In de officiële spiegelzaal daarom maar eens een zelfportretje gemaakt want ik heb dan wel heel veel foto's tijdens de reis gemaakt, maar de fotograaf ontbreekt veelal.
In de middag hebben we dsnkzij de lage waterstand via een provisorisch aangelegd stenen pad naar de overzijde van het meer kunnen lopen en vanaf daar kunnen genieten van het uitzicht op de stad en pas dan wordt de omvang van het paleizencomplex goed zichtbaar.
Ons diner hebben we genuttigd op een binnenplaats van een zeer fraai restaurant wat onderdeel uitmaakt van het paleis na eerst de normaliter gesloten Kristal-zaal te hebben mogen bezichtigen.

Dag 11 – Udaipur –Pushkar ca 203 km

Programma:
Vandaag rijd je naar Pushkar, het wereldberoemde, belangrijke pelgrimsoord voor hindoes. De witte tempels en het heilige meer zijn een lust voor het oog, evenals de pelgrims zelf.
De oude religieuze tempels en de pelgrims creëren een exotische sfeer die op de meeste mensen diepe indruk maakt. Tijdens de volle maan in november (volgens de hindoeïstische kalender Kartik Punima) is er in deze stad een enorm grote kamelenmarkt waar duizenden mensen op afkomen, afgesloten met een religieus festijn waarbij het meer als middelpunt fungeert.
Pushkar is tijdens deze dagen één groot kleurrijk festival. Twee van de vertrekken van deze reizen zijn zo georganiseerd dat je de kamelenmarkt in Pushkar, danwel het religieuze festival, zelf mee kunnen maken. Tijdens deze reizen breng je twee nachten in Pushkar door. Meer informatie hierover vind je bij de vertrekdata.

Beleving:
Pushkar is totaal anders dan Jodhpur en Udaipur, het is helaas toeristischer en dus veel souvenir-winkels en ook nog oude-hippies rijdend op motoren. Ondanks dat is het een een heel gezellig klein plattelandsdorpje midden in de middle-of-nowhere met in de vele steegjes allerlei kleine eetgelegenheden waar het eten bijna op straat wordt bereid. Op straat opvallend veel heilige mannen, de een nog fraaier uitgedost dan de andere.
Langs de oever van het meer staan de vele tempeltjes vrijwel aan elkaar gebouwd. 's Middags een wandeling rond het meer gemaakt en juist tijdens de zonsondergang weer terug in het centrum waardoor we de fraaie belichting op de ghats konden meemaken.

Dag 12 – Pushkar – Jaipur ca 200 km

De tocht voert je door het droge landschap van Rajasthan naar Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan.
Jaipur wordt ook wel de ‘Roze Stad’ genoemd, omdat gebouwen, stadsmuren en poorten voor een groot gedeelte een roze kleur hebben. De stad werd in 1728 gesticht door maharadja Sawai Jai Singh II. Deze maharadja was een voor zijn tijd zeer vooruitstrevend man met moderne ideeën over stedenbouw die hij met de bouw van deze naar zichzelf vernoemde stad in de praktijk bracht.
In de namiddag is er nog tijd om de stad te verkennen.

Dag 13 – Jaipur, vrije dag

In de ochtend kun je een excursie naar Amber maken. Hier kun je in de voetsporen treden van de maharadja’s door een ritje te maken op een olifant naar dit strategisch gelegen fort.
Het Amberfort is een uitgebreid complex van paleizen en tempels, met als absolute hoogtepunt de prachtige Spiegelhal. Vanhier reis je terug naar Jaipur, via het Waterpaleis. Onderweg kun je de deels overwoekerde marmeren koninklijke graven bezoeken.
Tijdens een fietstochtje leg je vaak makkelijk contact met de plaatselijke bevolking. Het beroemdste bouwwerk van Jaipur is de Hawa Mahal oftewel het Paleis der Winden. De prachtig gedecoreerde gevel domineert de hoofdstraat van de oude stad. Dit paleis werd vroeger gebruikt door de vele vrouwen van de maharadja (die zich niet in het openbaar mochten vertonen) om de processies in de stad goed te kunnen volgen.
Niet ver van de Hawa Mahal ligt het City Palace van de maharadja’s en de Jantra Mantar, een imposant bouwwerk voor astronomische observaties. Zeker zo interessant zijn de vele bazaars in de stad, waar van alles te koop is.
Met sieraden getooide vrouwen in kleurrijke Rajasthaanse gewaden en mannen met opvallende tulbanden completeren het straatbeeld van deze sfeervolle stad.

Dag 14 – Jaipur – Agra 232 km

Per bus reis je naar het vogelreservaat Keoladeo bij Bharatpur dat je per fiets of riksja kunt verkennen. In dit waterrijke reservaat huizen verschillende vogelsoorten, zoals ijsvogels, reigers, ooievaars, lepelaars, pelikanen en de zeldzame Siberische kraanvogel.
Je rijdt door naar de verlaten Mogolstad Fatehpur Sikri die in de 16e eeuw door keizer Akbar gebouwd werd. Om nog onduidelijke redenen werd de (goed bewaard gebleven) stad na enkele jaren verlaten. De toegangspoort van de Jama Mashid-moskee is de hoogste poort van India. Ook de moeite waard is de Panch Mahal, een vijf verdiepingen hoog gebouw vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de oude Mogolstad.
Aan het einde van de dag kom je aan in Agra, dat gelegen is in de Indiase staat Uttar Pradesh.

Dag 15 – Agra

Je hebt de hele dag vrij om de monumenten van Agra te bezoeken, zoals het rode fort en de graftombe van de Itmadud-Daula (Minister van Financiën tijdens de Mogolperiode), een voorloper van de Taj Mahal.
De Taj Mahal zelf is een van de mooiste gebouwen ter wereld en een onbetwist hoogtepunt van een reis naar India. Het werd gebouwd door Sjah Jahan als graftombe voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal in de 17e eeuw.
Het gebouw is geheel uit wit marmer opgetrokken en ingelegd met halfedelstenen en zwart marmer. De ‘Taj’ lijkt een sprookje maar is echt! Omdat dit bouwwerk zo mooi is gaan velen er voor een tweede keer naar toe.
De lichtval op de Taj bij zonsopkomst en zonsondergang is terecht wereldberoemd.

Dag 16 – Agra – Khajuraho ca 288 km

Je rijdt met de bus naar Khajuraho in de staat Madya Pradesh.
Het vriendelijke stadje is wereldberoemd door de eeuwenoude tempels met schitterende erotische reliëfs, en ademt ondanks de vele bezoekers een ontspannen sfeer.
De tempels werden tussen de 10e en 12e eeuw door de Chandela-vorsten gebouwd. Ooit waren er vijfentachtig, maar ook nu nog is er veel te zien.

Dag 17 – Khajuraho, vrije dag

Je hebt een volle dag vrij te besteden in Khajuraho.
De beroemde tempels laten zich het makkelijkst per fiets bezoeken. De rijkelijk versierde erotische afbeeldingen zijn vrijmoedig en zeer artistiek. Een veel gestelde vraag is waarom deze afbeeldingen gemaakt zijn. Verschillende antwoorden zijn al op deze vraag gegeven, maar wat het juiste antwoord is niet bekend. Enkele theorieën zijn ‘het opvoeden van jongens in de pubertijd’, ‘het behoeden van de tempels voor blikseminslag’of ‘tantrische afbeeldingen’.
Minder dan 10% van de werken zijn erotische voorstellingen. Het geheel van architectuur en beeldhouwkunst omvat vele aspecten van het Indiase dagelijkse leven van 1000 jaar geleden: goden, krijgers, muzikanten en mythologische dieren. Ook het kleine archeologische museum van Khajuraho beschikt over een mooie collectie beelden.

Dag 18 – Khajuraho – Varanai ca 288 km

Vandaag reis je naar Varanasi.
Varanasi ligt in de staat Uttar Pradesh en is de heiligste stad van de Hindoes. Als er één stad is die tot de verbeelding spreekt en het magische en mystieke van India vertegenwoordigt, dan is het wel Varanasi. Wie hier sterft kan in één keer toetreden tot het Nirvana, de ‘hemel’, voor de aanhangers van het hindoeïsme.

Dag 19 – Varanasi, vrije dag

Deze fascinerende stad heeft veel te bieden. Het is een belevenis rond te dwalen door de nauwe steegjes en straatjes van de oude stad. Varanasi staat vol tempeltjes. Vele pelgrims en heilige mannen (sadhu’s) bevolken de straten.
Bij de ‘burningghats’ vindt de beroemde lijkverbranding plaats. Fotograferen is hier verboden. Na de crematie wordt de as over de heilige Ganges-rivier uitgestrooid. De pelgrims komen hierheen om zich ritueel te wassen (‘reinigen’) in de heilige Ganges, om te bidden en sommigen om er te sterven.
Een boottocht in de vroege ochtend langs de ‘ghats’ (plaatsen waar mensen baden) is aan te bevelen. Vele pelgrims bidden en baden aan de oever van de Ganges, een sfeervol en indrukwekkend schouwspel.
Er zijn ook excursiemogelijkheden buiten de stad, zoals naar Sarnath of een wandeling in dorpjes waar zijde geweven wordt. Varanasi is beroemd om zijn zijde en er zijn dan ook veel zijdewinkels in de stad.

Dag 20 – Varanasi, nachttrein naar Delhi 780 km

Vandaag kun je de stad verder verkennen of één van bovengenoemde excursies maken.
Aan het eind van de middag ga je naar het station, waar je op de nachttrein naar Delhi stapt. Je overnacht in eenvoudige couchettes. Deze nachttrein bespaart je twee lange dagen reizen.

Dag 21 – Delhi, vrije dag

De laatste dag in India kun je vrij besteden in de hoofdstad. Op de vele markten en bazaars vind je de mooiste souvenirs, die je als herinnering aan deze reis kunt aanschaffen.

Dag 22 – Terugvlucht naar Amsterdam 7051 km

In de vroege ochtenduren vertrek je uit Delhi, en je komt dezelfde dag aan in Amsterdam.
https://gvanstijn.nl,  https://www.gvanstijn.nl -->